W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » Przyprawy naturalne bez chemii » Chia szałwia hiszpańska 500g słoik


    

Chia szałwia hiszpańska 500g słoik

Nowość

Dostępny

 

W magazynie: 4,00 szt.
Numer produktu: 6216
Parametr 1: 19.00
Kod EAN: 6216
nasza cena bez VAT : 18,10 zł
nasza cena z VAT (5 %):
19,00 zł
: 0,00 zł
Obserwuj z Watchdog:
Obserwuj z Watchdog

do koszyka:
  szt.  

Chia- szałwia hiszpańska 500 g słoik

 

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej są naturalnym źródłem błonnika. Używano ich jako pożywienia wysokoenergetycznego już za czasów Azteków.

 

Jakie korzyści przynosi spożywanie tych niepozornych nasionek?

  • Usprawniają przemianę materii.
  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Wspomagają odchudzanie.
  • Stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka.
  • Zawierają szereg witamin i mikroelementów w tym witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Te niepozorne nasionka mają więcej potasu niż banan i trzy razy więcej żelaza niż szpinak.  
  • Są wysokoenergetyczne.
  • Spowalniają przekształcanie wielocukrów w cukry proste, tym samym zapobiegają wahaniom cukru.
  • Posiadają kwasy omega 3, które zwiększają odporność organizmu i poprawiają wygląd skóry.
  • Dzięki zawartości antyoksydantów, opóźniają procesy starzenia komórek.
  • Przedłużają okres uwadniania organizmu, dzięki właściwościom absorpcyjnym. Pochłaniają nadmiar wody i stopniowo ją uwalniają zapewniając utrzymanie równowagi jonowej.
  • Przyspiesza regenerację mięśni, tak ważną dla sportowców.
  • Nie zawierają glutenu, mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.

 Jak spożywać nasiona chia?

Zalecana dawka to 3 łyżeczki nasion dziennie. Można nimi posypywać sałatki czy dodawać do deserów. Spożywając nasiona chia należy pić 2 litry wody dziennie.

Najlepsze efekty otrzymamy spożywając pianko-galaretkę, którą sporządza się w stosunku 9:1 . Na 9 części wody dajemy 1 część nasion.  Pianko-galaretkę możemy przechowywać w lodówce, jednak najpożywniejsza jest gdy jest świeża.

Można ją dodawać do jogurtów, owsianek, dżemów w stosunku pół na pół. Otrzymamy wówczas  danie o łagodnej teksturze.

Pianka jest naturalnym emulgatorem, można ją dodawać do  dań zamiast tłuszczu, wtedy najlepiej ją wykonać w stosunku 8:1

 Jak sporządzić pianko-galaretkę?

Aby otrzymać pianko-galaretkę należy wlać do naczynia 9 łyżek wody i wsypać płaską łyżeczkę nasion, wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek i odstawić na 10 min . Ponownie wymieszać.  Po tym czasie spożyć powstałą pianko-galaretkę. Popijając szklanką wody

Kraj pochodzenia: Peru

 

Wizyty i pytania odwiedzających

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj komentarz lub pytanie jako pierwszy.

NjRjMz
Obserwuj z Watchdog
Watch DOG


Powiadom mnie mailowo o zmianie:


       kiedy cena będzie niższa niż

        kiedy produkt będzie na stanie


Wpisz swój adres e-mail: