W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » Zioła i mieszanki ziołowe » Lisc laurowy mielony 100g


        

Lisc laurowy mielony 100g

Dostępny

 

W magazynie: 5,00 szt.
Numer produktu: 6353
Kod EAN: 6353
nasza cena bez VAT : 2,36 zł
nasza cena z VAT (23 %):
2,90 zł
: 0,00 zł
Obserwuj z Watchdog:
Obserwuj z Watchdog

do koszyka:
  szt.  

Liść laurowy mielony 100 g

Przyprawę stanowią wysuszone liście wiecznie zielonego krzewu uprawianego w klimacie śródziemnomorskim. Liście laurowe charakteryzują się przyjemnym korzennym zapachem i specyficznym smakiem. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. 

 

Zastosowanie liści laurowych:

Do zup, flaków, potraw mięsnych (szczególnie do dziczyzny i wołowiny), sosów, gulaszów, galaret, marynat.

 

Kraj pochodzenia: Gruzja

ciekawostki:

 

Liść laurowy jest skutecznie stosowany w leczeniu anoreksji, grypy, przeziębienia, chorobach układu nerwowego, problemach trawiennych, infekcjach jelitowych, zapaleniu jamy ustnej, i reumatyzmie.

 

Olejek laurowy pomocny jest przy zapaleniu zatok (inhalacje), grzybicy stóp, łupieżu, zmianach skórnych i łuszczycy.

 

Leczenie zaburzeń trawienia:

 

Dodawać do gotowanych potraw lub żuć liść laurowy przed posiłkiem.

 

Na kaca lub zatrucie:

 

Zaparzać pod przykryciem 20 liści laurowych w szklance wody przez 20 minut. Wypić.

 

Infekcje dziąseł, chrypka , utrata głosu:

 

Zagotować 10 liści w szklance wody, płukać jamę ustna.

 

Grypa i zapalenia oskrzeli:

 

Zmacerować 4 liście laurowe i skórkę pomarańczowa w litrze wody. Popijać w trakcie choroby. Zmniejsza gorączkę, bóle głowy i dodaje energii.

 

Zapalenie oskrzeli i kaszel:

 

Ugotować kilkanaście liści, następnie położyć na piersiach i przykryć ręcznikiem.

 

Bóle żołądka, także na tle nerwowym – przepis św. Hildegardy

 

Zagotować kilka liści laurowych w ½ szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Popijać małymi łykami.

 

Napar oczyszczający kości i stawy przy bolach bólach reumatycznych

 

Rozdrobnić 5g liści laurowych, zalać 1 i ½ szklanki wrzątku, gotować przez 5 min. Przygotowany wywar wraz z gotowanymi liśćmi przelać do termosu, zakręcić i odstawić na 5 godzin, aby dokładnie naciągnął. Następnie odcedzić, przelej do szklanej butelki i pić małymi łykami co 20 minut przez 12 godzin. Należy zużyć Zużyj cały napar. Powtórzyć przez kolejne 2 dni, zrobić 7 dni przerwy i raz jeszcze powtórzyć.

 

Wizyty i pytania odwiedzających

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj komentarz lub pytanie jako pierwszy.

OTM0NTY
Obserwuj z Watchdog
Watch DOG


Powiadom mnie mailowo o zmianie:


       kiedy cena będzie niższa niż

        kiedy produkt będzie na stanie


Wpisz swój adres e-mail: