W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » Mąki, kasze, płatki, makarony » Mąka ryżowa 1kg Melvit


    

Mąka ryżowa 1kg Melvit

Nowość Top produkt

Dostępny

 

W magazynie: 6,00 szt.
Numer produktu: 2096
Kod EAN: 2096
nasza cena bez VAT : 6,86 zł
nasza cena z VAT (5 %):
7,20 zł
: 0,00 zł
Obserwuj z Watchdog:
Obserwuj z Watchdog

do koszyka:
  szt.  

 

 Mąka ryżowa 1 kg - producent MELVIT

 

Mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa doskonale nadaje się do wypieków oraz do zagęszczania sosów.

Mąka ryżowa to ciekawe urozmaicenie codziennej diety nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. To dobry substytut mąki pszennej używany szeroko w kuchni japońskiej. Można ja otrzymać z ryżu białego lub ciemnego. W tym drugim przypadku mąka jest pełnoziarnista, a więc zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

 Jest idealna dla dzieci i osób nietolerujących glutenu. Sprawdza się jako baza wielu dań lekkostrawnych.

 Składniki odżywcze i mineralne w 100g:

Kaloryczność 348 kcal/100 g Białko 7,2 g/100 g Tłuszcz 0,7 g/100 g Węglowodany 79,2 g/100 g Błonnika 2,3 g/ 100 g

Indeks glikemiczny 40

Ponadto zawiera: potas 117 mg/100 g, wapń 10 mg/100 g, fosfor 90 mg/100 g, magnez 36 mg/100 g, żelazo 1,1 mg/100 g, cynk 0,8 mg/100 g i nieznaczne ilości manganu, miedzi, sodu, witaminy PP, B1, B2.

Zastosowanie mąki ryżowej

Mąka ryżowa ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów, ale też kotletów wegetariańskich, bułek i chleba.

 UWAGA : na opakowaniu pisze, iż produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, wynikający z procesu pakowania na maszynach, na których pakowane są także inne rodzaje mąk, pomimo czyszczenia linii, mogą pozostawać w maszynach śladowe ilości tego składnika.

Ciasteczka ryżowe przepis : 

Składniki

  • 250 g - masła
  • 250 g - mąki ryżowej
  • 3 - jajka
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 szklanka – cukru lub cukru trzcinowego lub 4 łyżki suszonych liści stewii (drobno zmielonych np. w blenderze lub młynku)
  • 2 łyżki - śmietany
  • 3 łyżki - kokosu
  • 1 - cukier waniliowy

Masło utrzeć. Dodać cukier lub stewię i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i mąkę ryżową. Wymieszać dłońmi na gęstą masę. Delikatnie dodać pianę z białek. Palcami formować ciasteczka o nieregularnym kształcie i układać na blasze wysmarowanej masłem.

 

Piec 12-15 minut w w 165 st. C. - w piekarniku z termoobiegiem Bez termoobiegu 15-20 minut w 180 st. C.

Wizyty i pytania odwiedzających

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj komentarz lub pytanie jako pierwszy.

NjNkNT
Obserwuj z Watchdog
Watch DOG


Powiadom mnie mailowo o zmianie:


       kiedy cena będzie niższa niż

        kiedy produkt będzie na stanie


Wpisz swój adres e-mail: