W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » Pieczywo chrupkie i otręby nat

Pieczywo chrupkie i otręby nat

Pieczywo chrupkie i otręby naturalne są produktami naturalnymi.
Są zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa;
otrzymywane sa z najwyższej jakości surowców;
nie zawierają cholesterolu;
wypiekane bez dodatku tłuszczu;
maja niską zawartość wody;
są wypiekana bez dodatku konserwantów, barwników i substancji smakowych;
zalecane są dla osób będących na diecie beztłuszczowej oraz dla wszystkich osób dbających o zdrowy sposób odżywiania;
polecane w dietach odchudzających;

Znaczenie żywieniowe błonnika

Od dłuższego czasu błonnik pokarmowy budzi jednak zainteresowanie żywieniowców, technologów i konsumentów, gdyż odgrywa istotną rolę regulującą:

  • jako substancja balastowa hamuje uczucie głodu (chłonąc wodę i pęczniejąc zwiększa objętość) – przyczynia się do uczucia sytości bez dostarczania dodatkowych kalorii
  • frakcja nierozpuszczalna błonnika pobudza ruchy perystaltyczne jelit i przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowej
  • obniża poziom cholesterolu we krwi – przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, w tym poziomu frakcji LDL
  • obniża poziom glukozy we krwi – błonnik rozpuszczalny w wodzie zmniejsza tempo trawienia pokarmów i wchłaniania cukrów prostych, dlatego opóźnia i hamuje wzrost stężenia glukozy w surowicy krwi występujący po posiłku i zmniejsza odpowiedź insulinową organizmu na spożywany pokarm
  • reguluje aktywność mikroflory jelitowej – przechodzi do jelita grubego w formie niestrawionej, gdzie podlega częściowej lub całkowitej fermentacji przez mikroflorę jelitową. Podczas tej fermentacji powstają różne produkty, m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka
  • ogranicza wchłanianie substancji toksycznych np. metali ciężkich
  • pomaga również obniżać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka (organizm jest krócej wystawiony na ekspozycję kancerogenów na skutek przyspieszenia przesuwania się treści pokarmowej).

Uznaje się, że zalecana dzienna porcja błonnika pokarmowego wynosi 30-40 g (według FAO/WHO), natomiast statystyczny Polak spożywa zaledwie 8-12 g błonnika pokarmowego na dobę. Obserwacje epidemiologiczne i badania kliniczne wskazują, że przy spożywaniu w diecie optymalnych ilości błonnika pokarmowego zmniejsza się częstotliwość występowania schorzeń i dolegliwości takich jak zaparcia, otyłość, zaburzona gospodarka lipidowa, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu 2, kamica żółciowa, uchyłkowatość i nowotwory jelita grubego. Należy wspomnieć, że nadmiar błonnika w diecie również nie jest pożądany. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości błonnika pokarmowego może powodować dolegliwości brzuszne (wzdęcia, biegunki) i doprowadzić do niedoborów niektórych składników pokarmowych (np. wania, żelaza, cynku oraz witamin, głównie witaminy A).

Naturalne źródła błonnika pokarmowego

Źródłem błonnika pokarmowego w naszym pożywieniu są produkty roślinne. Z produktów zbożowych najbogatszym źródłem błonnika są otręby (> 40%), niezależnie od ich pochodzenia. Płatki kukurydziane zawierają 15% błonnika, podobnie kiełki i zarodki nasion. Udział błonnika pokarmowego w pieczywie chrupkim wynosi 13%. Z kolei ziarna (słonecznika, dyni, itp.), orzechy, kasze, ryż oraz pieczywo razowe i graham zawierają od 2% do 7% błonnika pokarmowego. Budzącym zainteresowanie źródłem błonnika może okazać się amarantus, zawierający około 5% tego składnika.

Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są też warzywa. Grzyby suszone zawierają 26-27%; warzywa strączkowe suche 16-17%; groszek zielony zaś 6-8%. Także niektóre owoce zawierają sporo błonnika pokarmowego, np. wiórki kokosowe i mak (24%) oraz owoce suszone, np. rodzynki, morele, figi (6-22%). Z kolei owoce świeże jedzone ze skórką lub owoce jagodowe (np. porzeczki) mają tylko 2-8% błonnika pokarmowego.

 


MACA tradycyjna 180 g Maca tradycyjna jest produkowana w zakładzie w Radomiu od 1974 roku przy użyciu tradycyjnego żeliwnego pieca. Ciasto, układane jest na żeliwnych płytach, jest pieczone w wysokiej temperaturze, co pozwala mu rosnąć i się rozwarstwiać, a dodatkowo jest opiekane żywym ogniem, którego płomienie delikatnie podpiekają ciasto macy zostawiając  charakterystyczne ślady nadpalenia.
nasza cena 3,10 zł

Maca tradycyjna 180g
Dostępny


Granola 350 g - smak do wyboru: Granola z jagoda i granatem Granola orzechowa Granola czekoladowa Granola owocowa Granola to wyjątkowo chrupiące połączenie wypiekanych płatków zbożowych z owocami granatu i jagody lub orzechami lub owocowa: truskawki, maliny, żurawiny oraz aronii. lub czekolady. Granola jest ona nie tylko wspaniałą propozycją na pożywne śniadanie, ale także smaczną i zdrową
nasza cena 5,50 zł

Granola 350g Sante
Dostępny
Top produkt


Otręby owsiane wysokobiałkowe 200 g Otręby owsiane w odróżnieniu od otrąb pszennych składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany. Wykazano, że beta glukany występujące w owsie, spożywane w ilości 3 g dziennie, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Otręby
nasza cena 3,50 zł

Otręby owsiane wysokobiałkowe 200g Sante
Dostępny


Otręby żytnie 150 g Otręby Żytnie Sante są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Otręby żytnie są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. W celu podniesienia walorów smakowych i odżywczych otrąb, poddane zostały one procesowi prażenia (otręby stabilizowane). Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w
nasza cena 1,38 zł

Otręby żytnie 150g Sante
Dostępny


Otręby owsiane 150 g Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%). Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania
nasza cena 2,60 zł

Otręby owsiane  150g Sante
Dostępny


    Pieczywo chrupkie razowe 150 g Pieczywo Chrupkie Sante wyróżnia się bardzo niską kalorycznością. Jedna kromka zawiera tylko 19 kalorii, a więc trzy razy mniej niż kromka tradycyjnego chleba. Delikatne i chrupiące pieczywo razowe jest zdrową alternatywą dla pieczywa i bułek. To pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zapakowane zostało w dwóch wygodnych paczkach, dzięki czemu
nasza cena 3,30 zł

Pieczywo chrupkie razowe 150 g
Dostępny


Pieczywo chrupkie oliwkowe 150 g   Pieczywo Chrupkie Sante wyróżnia się bardzo niską kalorycznością. Jedna kromka zawiera tylko 19 kalorii, a więc trzy razy mniej niż kromka tradycyjnego chleba. Delikatne i chrupiące Pieczywo o smaku oliwkowym jest zdrową alternatywą dla pieczywa i bułek. To pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zapakowane zostało w dwóch wygodnych paczkach,
nasza cena 3,30 zł

Pieczywo chrupkie oliwkowe 150 g
Dostępny


Wafle ryżowe  z solą himal. 110 g Skład: Ryż brązowy. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.   Masa netto: 110 g Wafle ryżowe Sante wypiekane z pełnego ziarna ryżu brązowego to zupełnie nowe smaki. Są źródłem błonnika, który nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, dlatego przyspiesza proces trawienia oraz obniża kaloryczność spożytego pokarmu. Wafle ryżowe Sante występują w
nasza cena 2,30 zł

Wafle ryżowe z solą himalj.110g Sante
Dostępny


Wafle ryżowe z amarantusem 110 g Skład: Ryż brązowy. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.   Masa netto: 110 g Wafle ryżowe Sante wypiekane z pełnego ziarna ryżu brązowego to zupełnie nowe smaki. Są źródłem błonnika, który nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, dlatego przyspiesza proces trawienia oraz obniża kaloryczność spożytego pokarmu. Wafle ryżowe Sante występują w
nasza cena 2,30 zł

Wafle ryżowe z amarantusem 110 g
Dostępny


Wafle ryżowe naturalne 110 g Skład: Ryż brązowy. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.   Masa netto: 110 g Wafle ryżowe Sante wypiekane z pełnego ziarna ryżu brązowego to zupełnie nowe smaki. Są źródłem błonnika, który nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego, dlatego przyspiesza proces trawienia oraz obniża kaloryczność spożytego pokarmu. Wafle ryżowe Sante występują w trzech
nasza cena 2,30 zł

Wafle ryżowe naturalne 110 g
Dostępny


Otręby granulowane 180 g z owocami Otręby granulowane z żurawiną Sante są bogate w  błonnik - ważnego składnika Twojej diety. Otręby są produktem roślinnym gotowym do bezpośredniego spożycia; mają delikatny  smak. Składniki: otręby 68% (pszenne, owsiane), rodzynka, olej rzepakowy, nierafinowany cukier trzcinowy, zarodki pszenne, żurawina suszona 3%, koncentrat żurawinowy 2,4%, ekstrakt
nasza cena 3,20 zł

Otręby granulowane 180g z żurawiną Sante
Dostępny


Otręby granulowane z żurawiną 180 g Otręby granulowane z żurawiną Sante są bogate w błonnik - ważny składnik Twojej diety. Otręby są produktem roślinnym gotowym do bezpośredniego spożycia; mają delikatny żurawinowy smak.   Składniki: Otręby 70% (pszenne, owsiane), rodzynka, olej rzepakowy, nierafinowany cukier trzcinowy, zarodki pszenne, żurawina wielkoowocowa słodzona suszona 3,0% (żurawina 60%,
nasza cena 3,20 zł

Otręby granulowane z żurawiną 180 g
Dostępny


Otręby pszenne 150 g Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Taka dawka wartości odżywczej sprawia, że są one bardzo cennym elementem diety każdego z nas. Oprócz błonnika pokarmowego, w otrębach pszennych znajdują się witaminy: niacyna, tiamina, kwas foliowy czy witamina B6, B1 i C. Doceniane są one również ze względu na zawartość
nasza cena 1,50 zł

Otręby pszenne 150g sante
Dostępny


AMARANTUS  BIO ziarno ekspandowany 250 g żywność ekologiczna   Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniony był przez Majów, Azteków i Inków za swoje wyjątkowe właściwości, dziś nosi miano "zboża XXI wieku". Amarantus ekspandowany (popping) jest powszechnie cenionym za swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - jest źródłem witaminy B6, kwasu foliowego i kwasu
nasza cena 9,50 zł

Amarantus bio ziarno 250g
Dostępny

OTAwYT