Wprowadzenie » Mąki, kasze, płatki, makarony » Ryz dziki czarny 4*100g Polgreen
Ryż dziki czarny 2 x 100 g
Ryż dziki to trawa wodna rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna mają orzechowy smak. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym.
Wartości odżywcze (%) |
na 100 g |
|
|||
Wartość energetyczna |
1541 kJ/364 kcal |
|
|||
|
|||||
Białko |
12,4 g |
|
|||
Węglowodany, w tym: |
73,0 g |
|
|||
- cukry |
1,3 g |
|
|||
Tłuszcz, w tym: |
1,5 g |
|
|||
- kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g |
|
|||
Błonnik pokarmowy |
4,1 g |
|
|||
Sód |
0,005 g |
|
|||
porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = |
ok. 100 g ryżu po ugotowaniu w wodzie bez soli |
Kraj pochodzenia : Pakistan