W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Wprowadzenie » Wyroby sojowe i inne warzywne

Wyroby sojowe i inne warzywne

Osoby, które rezygnują z mięsa, bardzo często robią zwrot ku soi. Argumentują, że pokarmy z niej przyrządzane są zdrowe, pożywne i dostarczają organizmowi niezbędnego białka. Nie mylą się. Wciąż jednak nie rozstrzygnięto, czy spożywanie soi nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Istnieją badania, które poddają w wątpliwość korzystne działanie tej rośliny. Czy soja jest bezpieczna, czy też należy sięgać po nią z umiarem? Soja warzywna należy do roślin strączkowych. Jest najważniejszą na świecie rośliną oleistą. Jej ojczyzną jest Azja – w Chinach uprawia się ją od 4 tys. lat. Na szeroką skalę uprawiana jest także w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Argentynie, Indiach i Paragwaju. To jeden z ważniejszych produktów w diecie wegetarian. Swoją popularność zawdzięcza dużej zawartości wysokiej jakości białka (ok. 40 proc.) o podobnym składzie aminokwasowym do białka zwierzęcego, co w przypadku roślin jest wyjątkowe. W nasionach obecne są też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo błonnika (blisko 16 g/100 g). Nasiona zawierają pierwiastki – magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, cynk, kobalt, molibden, mangan, a także witaminy z grupy B.

Wzmocni zdrowie Soja nie zawiera cholesterolu, a nawet przyczynia się do obniżenia jego wysokiego stężenia we krwi. Naukowcy z Uniwersytetu Arkansas odkryli natomiast, że białka i kwasy tłuszczowe obecne w ziarnach soi mogą hamować rozwój raka wątroby, płuc i okrężnicy. Ich długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu może obniżyć go o ok. 20 proc. W soi znajdują się też daidzeina i genisteina – organiczne związki chemiczne z grupy flawonoidów (a dokładnie: izoflawony). Jak dowiodły zagraniczne badania, genisteina obecna w lekarstwach może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych prostaty. Na bazie jej nasion wytwarza się m.in. olej, sos, mączkę, kaszę, mleko, tofu. wytwarza się z ziaren soi poddawanych fermentacji. Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, m.in. konserw mięsnych oraz wędlin, co podnosi ich wartości odżywcze. Eksperci się spierają Wśród dietetyków, naukowców i lekarzy nie ma jednak zgodności co do bezpieczeństwa spożywania soi. Jedni uważają ją za super pokarm, inni twierdzą, że jedzenie jej może przyczynić się do rozwoju chorób. Duża zawartość pełnowartościowego białka, co czyni soję dobrym zamiennikiem mięsa, jest bezdyskusyjna. Kontrowersyjna jest natomiast obecność w soi fitoestrogenów, które są słabszą formą hormonów płciowych estrogenów.

 

Zachowanie równowagi i wprowadzenie do menu różnorodnej diety, w tym konserw opartych na soi wzbogaci dietę przyczyniając się do dostarczenia organizmowi nie tylko zdrowego białka, ale także wielu niezbędnych witamin i mikroorganizmów.


Masło orzechowe 350 g Masło orzechowe Sante ma doskonały naturalny smak orzechowy, świetnie komponujący się ze słodkimi, słonymi jak i pikantnymi dodatkami Orzechy zawarte w maśle, są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E, która ulega rozpuszczeniu właśnie w tłuszczach. Dlatego jest to idealna pożywka przede wszystkim dla naszych mięśni i układu nerwowego. Masło jest bogate w nienasycone
nasza cena 9,20 zł

Masło orzechowe 350g
Dostępny


Pasztet sojowy 113g Pasztety sojowe Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Składniki: woda, olej roślinny rzepakowy, białko sojowe 6%, kasza
nasza cena 3,60 zł

Pasztet sojowy 113g Sante
Dostępny


Pasztet sojowy z pomidorami 113 g Pasztet sojowy z pomidorami Sante to roślinny produkt spożywczy, doskonale urozmaicający codzienne menu. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecany jest wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkt nie zawiera cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Składniki: Woda, olej roślinny, białko sojowe
nasza cena 3,60 zł

Pasztet sojowy z pomidorami 113 g
Dostępny


Paprykarz warzywny 120 g Paprykarz warzywny Sante to roślinny produkt spożywczy, doskonale urozmaicający codzienne menu. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecany jest wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkt nie zawiera cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Składniki: Ryż 23%, olej roślinny, teksturat sojowy 18%, woda,
nasza cena 3,80 zł

Paprykarz warzywny 120g Sante
Dostępny

YmExODI3Mz